2016. július 22., péntek

Rendhagyó évzáró a kék csoportbanA kék csoport úgy gondolta, hogy szakít a hagyományokkal és egy laza, játékos, együtt örülős évzáróval zárta a nevelési évet. Nem akart ünneplőbe öltözni se gyerek, se felnőtt, nem akart kiállni feszengve verset mondani se gyerek, se felnőtt, így inkább elment kirándulni az egész csoport vonatostul, szülőstül, gyerekestül együtt- de nem csak kirándultak, hanem egymás ellen játszottak.
No jó, nem csigázom tovább az érdeklődőket:  lássuk, mit történt velünk aznap.
Reggel nyolckor gyülekeztünk az óvoda udvarán, negyed kilenckor már az utcán várt minket a városnéző kisvonat, s az egészen Éger-völgyig vitt bennünket, onnan pedig elindultunk a tetőre.


Volt, aki hamarabb ért fel, volt, aki lassabban, minden szülő vigyázott és figyelt minden gyerekre, így mindenki a saját tempójában tudott haladni. Egy kis körülnézés és a kilátó megmászása után összegyűjtöttük a segítő, állomásvezető szülőket, és ismertettük velük a feladatokat, a pontozás menetét, majd átadtuk nekik az eszközöket, és a rét különböző pontjain megkeresték a helyüket.
A csapatokat sorszámok húzásával raktuk össze, nehogy az a vád érjen minket, hogy részrehajlóak vagyunk, majd elindult a játék.
Elsőként ki kellett találni az uralkodó ház (csapat) nevét, összetartozó címerét, esetleges csatakiáltását!

Majd szépen sorban elindultunk az állomásokra.
1.      Mese alkotása egymás után kihúzott tárgyakhoz kapcsolódó történetek összeszövésével. Egy zsákba tárgyakat tettünk, és amilyen sorrendben kihúzták a gyerekek a tárgyakat, úgy kellett megalkotni a mesét. A tárgyak a következők voltak: sárkánybáb, kastély, sztetoszkóp, stift ragasztó, vadászrepülő, hajcsavaró, dinoszaurusz, Törpapa figura, tűzőgép, sportkupa.   Minél több tárgyat húztunk ki, a mesék annál viccesebbek lettek.
2.      Szlalom pálya – a bekötött szemű szülőt a gyerekek vezették végig a bóják között.
3.      Vonatozás – a felnőttek guggolva, a gyerekbe kapaszkodva tesznek meg egy-egy szakaszt. Először úgy gondoltuk, hogy az egész csapat egyszerre teszi ezt, de aztán kettesével mentek végig a pályán a csapattagok.
4.      Dalfelismerő verseny: egy ki zsákba képeket rejtettünk a gyerekek által ismert dalokból. Rá kellett jönni, hogy milyen dalra utal a kép, majd el is kellett énekelni azt.
5.      Memóriajáték – Mi változott meg?
A gyerekeknek ki kellett találniuk azt, hogy a velük szemben álló szülők mit változtattak meg saját magukon.
6.      Rajzolás előre megadott mennyiségű elemmel, adott sorrendben. Vajon melyik csapat a legkreatívabb?
7.      Madzagtekerés farúdra a mászóka tetejéről. Melyik gyerek a leggyorsabb?


8.      Ne engedd leesni a lufit! A csapatoknak együtt kellett fenntartani a lufit a levegőben, ami nagyon nehéz volt (nem is sikerült), hiszen közben fújt a szél, és a lufikat mindig befújta az erdőbe.

Minden egyes feladat teljesítése után az állomásvezetők pontozták az uralkodó házak teljesítményét, majd az összesítés után eredmény hirdettünk. Senki nem maradt le a csokiról.
Azt gondolom, hogy felnőtt és gyerek egyaránt jól érezte magát, nagyokat nevettünk, önfeledten játszottunk minden görcs és megfelelési kényszer nélkül. Olyan játékokat használtunk fel, amelyeket az óvodai hétköznapokban ismertettünk meg a gyerekekkel, így a szülők beleláthattak a mindennapjainkba, jobban megismerhették egymást is, ami jót tett a szülői közösség formálásának. Még van két évünk együtt… Szívből remélem, hogy az ilyen és hasonló alkalmak mindannyiunknak örömet okoznak és a hasznunkra válnak.


Az összeragasztott mesék:


A Pivotubuka Uralkodóház:

Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy hercegnő. Ott lakott a várban. A hercegnőt fogva tartotta egy gonosz sárkány. Szegény hercegnő megsérült, de lelkesen készült az orvosira, amíg várta a herceget, mert az volt az álma, hogy orvos lesz. Épp hozzálátott volna a tanuláshoz, de a könyv lapjai össze voltak ragadva, mert a sárkány összeragasztotta, hogy nehogy már elmenjen tanulni. Akkor jött egy fiú, aki labdázott és meglátta a hercegnőt, mert betörte a kastély ablakát a labdával, de akkor egyszer csak lezuhant a kastély kertjében egy repülő és nem volt elég a katasztrófából megjelent egy raptor is, aki szerelmes lett a sárkányba. És akkor a tűzőgéppel összetűzték őket :) Másnap látogatóba jött Törpapa, aki hozott a hercegnőnek egy új orvosi könyvet és becsavarta a hercegnő haját, aki elment a buliba. Végül mindenki boldogan élt, amíg meg nem halt.

A Szuperhősök Uralkodóház:

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy palota, volt neki egy ablaka és lakott benne egy sárkány. A sárkány egyszer megfázott. Elhívta a doktor bácsit és a doktor bácsinak volt egy tüdőmeghallgatója. Kiderült, hogy a sárkány nem is beteg, hanem kissárkánya lesz. Sőt, mi több, egy egész focicsapatnyi kissárkányt vár, akik megszülettek és megnyerték a focikupát. Ennek örömére a kissárkányok a tűzőgéppel feltűzték a farkukat, :) Ekkor jött a dinoszaurusz, aki a sárkány barátja volt és úgy hívták, hogy Balázs. Balázs egy vadászrepülővel érkezett Dínóországból a sofőrjével. Egy ragasztó stifttel megragasztották a repcsi tartályát, aztán mondtak egy varázsigét és ott termett Törp papa a varázskönyvével és varázsolt egy hajcsavarót, amit beletekert Olivér hajába és így Olivérnek göndör haja lett :) (de, hogy Olivért ki varázsolta oda...? :)) Itt a vége fuss el véle!

Kiskarikák Uralkodóház

Egyszer volt hol nem volt, volt egyszer egy kastély, benne lakott egy királyfi. A királyfi egy napon talált egy sztetoszkópot. De akkor jött egy sárkány és harcoltak és a királyfi legyőzte a sárkányt. Akkor azonban előkerült a sárkány legjobb barátja a veszedelmes dinoszaurusz. Megjelent Törpapa is a varázskönyvével, és elindult a varázserdőbe, ahol megragasztotta a gonoszt. Törpapa ezért a hőstettéért egy díjat kapott. Ekkor arra sétált Törpilla, aki becsavarta a haját és mesésen nézett ki :), sőt mi több, egy varázslatos tűzőgéppel még virágokat is tűzött a hajába. Törpilla és Törpapa elutazott egy nagy repülővel.

További képek itt (és remélem még kapunk) :  https://photos.google.com/share/AF1QipNhigg_DvTJq3d-YCUnXKw5VqyaELpOQlQMF9D_QKlfxdFEyGShRf05o07PNLP5hw?key=VHJZTGJiLVhJTm41Mms5SFN4YXBqVHQ4eUFHRzN3


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése