2015. szeptember 28., hétfő

Madárgyűrűzés Sumonyban   Lila csoport újra túracipőbe bújt és szombaton korán reggel madarászni indult. Most anyukákkal, apukákkal, testvérekkel, mamával együtt. Kicsit döcögős utazás után megérkeztünk  a  Sumonyi Madárvonulás-kutató Állomásra , ahol már várt bennünket sok madár! Füstifecskék és partifecskék, akiket  a  madárháló megfogott a reggeli  kirepülésnél és a madarászok vászonzsákokban behozták a táborba, ahol várakoztak a súlymérésre és gyűrűzésre. Mikor ezek megtörténtek, a  gyermekek  kezükbe foghatták, majd szabadon engedték. „Milyen érzés volt e tenyeredben tartani?”- „Puha!”- mondták többen is mosolyogva.
   A következő hálóellenőrző körútra mi is elmentünk. A kalandra vágyók a nádasba, a biztonságosabb terepet választók a bokrosba. A nádasba vezető keskeny, imbolygó pallók a mocsaras tavon keresztül próbára  tették  a  vállalkozókat. Volt is, aki  vizes  lett.. , de  sebaj, közelebb láthatta a békát! (És volt tartalék száraz ruha!)
    A körútról visszatérve folyt tovább a gyűrűzés és kiröptetés. Egészen közelről megismerkedtünk a foltos nádi poszátával, a barát poszátával, kis poszátával, széncinegével, kékcinegével, ökörszemmel, vörösbeggyel, zöldikével,  fakusszal  is. Jó volt utánuk nézni, ahogy újra szárnyra kaptak és repültek vissza a nádasba, vagy a bokrosba….
Az idő  előre haladtával  a madarak röpte elült…..mi is élményekkel telve haza indultunk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése