2015. március 29., vasárnap

A Víz világnapja óvodánkban

Víz világnapja óvodánkban

A „Víz világnapja” óvodánknak egy egész heti program-sorozatot adott, mely a hét utolsó napján , pénteken teljesedett ki. A csoportok óvónői a víz témakörét boncolgatva különböző foglalkozásokon keresztül ismertették a gyermekeket a víz jelentőségéről. Annak körforgásáról, védelméről, a vízben élő állatokról, vízi járművekről, és hogy az élővilágnak és nekünk milyen fontos a víz. Nem csak beszélgetéseken és játékokon keresztül ismerkedtünk e témakörrel, hanem számos különböző és igen érdekes kísérletet is végeztünk, ilyen volt például:

 • oldódás, mi oldódok és mi nem: limonádé készítés, különböző anyagok vízzel keverése (olaj, festék, ecet)
 •  szivárványhíd készítése • pohár zenekar
 • vízzel töltött nejlon zacskón keresztül beszéltünk „Milyen hangot visz a víz?”


Az óvodánkat papír vízcseppekkel dekoráltuk, a gyermekek otthonról vízzel kapcsolatos játékokat, könyveket, természeti képeket hozhattak. 


Minden csoport kipróbálta a „Zenei festést” melynek lényege, hogy a különböző víz által létrehozott hangok (eső, zuhatag, tenger morajlás), milyen érzéseket váltanak ki az egyénből. Ezt az érzést megpróbálták lefesteni a gyermekek, így igen különleges és sokféle munkát kaptunk. Ezekből a képekből pénteken, az udvaron kiállítást rendeztünk. A gyermekek izgatottan mutatták szüleiknek és meséltek róla.


Pénteken minden gyermek és felnőtt kék pólót vett fel és egy vízcsepp formájú nyakláncot viselt, melyre egy-egy játék vagy feladat megoldására a gyermekek pecsétet gyűjthetek. Ebből aztán a végére verseny is lett, kinek van a vízcseppjén a legtöbb pecsét, bőszen számolgatták és igen büszkék voltak rá.
 Az udvaron mind az öt csoport nagy körbe állt. Mivel a „Víz világnapja” projekt utolsó napját egybe kötöttük óvodánk nyílt napjával, így a körbe sok új „leendő” gyermekünk is beállt szüleikkel együtt.
Vízzel kapcsolatos mondókákat, verseket, énekeket találós kérdésekhez kapcsolva tettük még érdekesebbé. A végét pedig egy közös „zuhanyzással”, tánccal zártunk.


Ezután a gyermekek különböző állomásokon, szabadon játszhattak, feladatokat oldhattak meg:


 •  buborékot fújhattak
 •  kalózhajóból horgászhattak
 •  víz tetején úszó tálba, célba dobhattak
 •  vízbe várat építhettek
 •  papírhajóik versenyre kelhetek a vízen
 •  különböző vonalakon és eszközökön járhattak, vízzel teli pohárral a kézben, ami a forrástól indult és a csermelyen, patakon, folyón keresztül egészen a tengerig vezetett.
 •  horgászhattak
 •  és többféle versenyen vehettek részt, majd ellátogathattak a „varázstengere” is, ahol majdnem igazi hullámokat lovagolhattak labdáik.És, hogy mi volt a legnehezebb találós kérdésünk?


Melyik a legerősebb ital? "gyermekek találgatásai: sör, pálinka, bor, energia ital!"

A válasz: 
A víz, mert nagy hajót cipel a hátán!


További fotók a projekt zárásáról: 

 https://plus.google.com/u/0/photos/117805666918317154452/albums/6128744527852913793


Sasfalviné Siklósi Erika 
Óvodapedagógus

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése